Gelişen Teknolojiler ve Rahim Filmi HSG

Gelişen Teknolojiler Rahim Filmi HSG Çekiminde Neleri Değiştirdi?

Kilometrelerce uzaktaki yakınımızla görüntülü konuşabiliyor, kitaplar,  kütüphaneler dolusu bilgiye elimizdeki küçük cihazlarla birkaç dakikada ulaşabiliyor, sürücüsüz arabalarla yolculuk etmeye hazırlanıyoruz. Bütün bunlar olurken 80 yıllık rahim filmi teknolojisinin ve tekniğinin değişmeden kalması düşünülemezdi. Keşfedilen maddelerle imal edilen farklı kateterler, rahim boşluğunu daha düşük basınçla detaylı görüntülemeyi sağlayan akışkan ilaçlar, rahime dokunmadan, onu itip çekmeden  uygun açıdan film çekmemizi sağlayan C kollu röntgen cihazları, çok düşük radyasyon kullanarak filmler çekmemizi sağlayan dedektör teknolojisi, dijital imaj proses teknolojileri gibi ilerlemeler rahim filmini daha az riskli hale getirdi.

Detaylı Bilgi için: 0212 233 11 11

Yumuşak Kateterler ile Rahim Filmi

Kateterler,  esnek maddelerden imal edilmiş, yaklaşık 2 mm çaplı yumuşak, kıvrılabilir borucuklardır. Balonlu, balonsuz, düz, kıvrık, örgülü, yandan delikli, konik uçlu, çevrilerek yön verilebilen çok çeşitli farklı kateterler rahim dokusunu zedelemeden içerisini ilaçla doldurabilmemizi sağlamaktadır. Çok özel kıvrılabilir ve döndürülebilir kateterler sayesinde sadece rahim ağzından değil gerektiğinde doğrudan doğruya tüpün içine de ilaç doldurulabilmektedir. Bu durum rahim içi yüksek basınç ihtiyacını ortadan kaldırdığından ağrıya sebep olan spazmı tetikleyen yüksek basınç faktörü ortadan kaldırılmış olmakta ağrı düzeyi düşük  aynı zamanda doğruluk oranı yüksek sonuç elde etmemizi sağlamaktadır.

C Kollu Röntgen Makineleri ile Rahim Filmi

Rahim, karın içinde genellikle düz durmadığı için, eski teknikte, rahim ağzına çengel geçirilir ve aşağıya doğru çekilerek düz bir poz vermesi sağlanır. C kollu makineler ile birlikte yumuşak kateterler kullanıldığında rahim ağzına çengel geçirerek rahmi çekmeye gerek kalmamakta, C kollu cihaz çeşitli açılardan röntgen çekmek suretiyle uygun pozları yakalayabilmektedir. Böylece C kollu röntgen makinesi sayesinde rahim içini ve tüpleri detaylı gösterebilen filmler çekilebilmektedir. 

Randevu için: 0212 233 11 11

Su Bazlı İlaçlarla Rahim Filmi

Rahim filmi çekiminde geliştirilmiş, su bazlı, iyon içermeyen, akışkanlığı fazla olan, iyotlu ilaçlar kullanıldığında yan etki riski çok daha düşük olmaktadır. Bu ilaçlar kıvamlı değil daha akışkan olduğundan tüplerden kolay geçebilmekte, basınca bağlı ağrı hissinin bertaraf edilmesine katkı sağlamaktadır. İnsan vücudundaki yapılara bağlanmayan bu ilaçlar birkaç saat içinde büyük oranda vücuttan atılmaktadır.

Detektörlerle Dijital Rahim Filmi

Artık röntgen çekimlerinde, genellikle, gümüş tuzu kaplanmış film plakaları kullanmıyor, onun yerine dijital görüntüler elde ediyoruz. Dijital görüntüler dedektör denilen  gelişmiş teknoloji ile imal edilen yüzeylerde oluşmakta, bu görüntüler sayısal olarak bilgisayarlar tarafından işlenmektedir. Hem bu tip dedektörler hem de imaj proses teknolojileri sayesinde çok az radyasyon (X ışını) kullanarak rahim filmi çekmek mümkün olmuştur. Böylece hem filmi çeken doktor hem de filmi çekilen hasta minimum seviyede radyasyona maruz kalmaktadır. 

Selektif Salpingografi (SSG)

Rahim filminde, küçük yapışıklıklar, sümüksü tıkaçlar, pıhtı tıkaçları veya çeşitli teknik nedenlerle tıkalı çıkan tüplerin bir kısmı, farklı doğrudan doğruya tüpün içine ilaç göndermek sureti ile yaklaşık 2 dakikalık bir işlem ile açılabilmektedir. Bu tekniğe selektif salpingografi adı verilir. Bu teknik, hem gebeliğe engel olabilecek bazı tüp sorunlarını daha net gösterebilir.

Şişli Echomar’da yukarıda bahsettiğimiz tüm bu cihazlar ve teknikler mevcut olup Dr. Cevat Bayrak yönetimindeki rahim filmi HSG ekibi tarafından kullanılmakta ve uygulanmaktadır. 

Detaylı Bilgi için: 0212 233 11 11