Kemik Taraması Nedir?

Kemik taraması aynı zamanda kemik ölçümü olarak da bilinir. Bu tarama tekniği, tıbbi görüntüleme yöntemlerinden biridir. Kemik taramasının amacı, hastada kemik erimesi olup olmadığını tespit etmektir. Kemik erimesi başta 50 yaş üstü kadın ve erkekler olmak üzere pek çok kişinin başına gelebilir. Fakat erken dönemde teşhis edilirse, gerekli önleyici tedaviler düzenlenebilir.

Kemiklerimiz, vücudumuza şeklini veren yapılardır. Yapılarında kalsiyum gibi önemli mineralleri bulundururlar. Kemik erimesi yaşayan hastaların vitamin ve mineral depolarında azalma görünür. Genellikle bu azalma, menopoz gibi bazı diğer durumlara bağlı olabilir. Aynı zamanda gençlikte veya çocuklukta yetersiz kalsiyum alımı da ilerleyen yaşlarda kemik erimesine neden olabilir.

Tıklayıp Bizi Arayarak Randevu Oluşturabilirsiniz

0212 233 11 11

Kemik Taraması Neden Yapılır?

Kemik taraması, kemikte herhangi bir mineral kaybı olup olmadığını belirlemek için yapılır. Mineral kaybı, kemik erimesine yol açar. Eğer teşhis edilmezse, kemik erimesi kamburluk ya da kemiklerin kırılgan olması gibi sorunlara yol açabilir. Kemik dokusunda depolanan minerallerin azalması, kemiklerin daha kolay kırılmasına neden olur.

Yaşlılarda kemik kırıkları oldukça tehlikelidir. Bu nedenle kemik erimesine bağlı kemik zayıflamalarının teşhis edilmesi oldukça önemlidir. Kemik ölçümü testi uygulanarak, hastaların kemik yapısı hakkında fikir sahibi olunur. Çekimden sonra doktor, hastanın durumuna en uygun tedaviyi düzenler. Böylece hastalığın daha da ilerlemesinin önüne geçilmiş olunur. En kısa sürede tedavi sürecinin başlaması adına, hastaların belirli aralıklarla kemik ölçümü yaptırması gerekir.

Kemik Taraması Nasıl Yapılır?

Kemik taraması ya da diğer yaygın olarak bilinen adıyla kemik ölçümü, röntgene benzer şekilde gerçekleştirilir. Bu testin uygulanması mantığı röntgen çekimiyle aynıdır. Fakat röntgen ve kemik taraması arasında önemli bir fark bulunur. Kemik taraması yapılırken, hastaya röntgen çekimine göre daha az radyasyon verilir. Bu nedenle röntgene göre daha güvenli bir medikal görüntüleme yöntemi olarak kabul edilir.

Çekim işlemi diğer yöntemlere göre oldukça kısadır. Hastanın ön hazırlık sürecinden çekimin tamamlanmasına kadar geçen süre yaklaşık 20-30 dakika arasındadır. Ayrıca herhangi bir ön hazırlık yapılması gerekmez. Hasta randevusunu aldıktan sonra çekim yapılacak alana gelir. Teknisyen çekimi gerçekleştirir, hasta sonucu alır ve doktora gösterir.

Tıklayıp Bizi Arayarak Randevu Oluşturabilirsiniz

0212 233 11 11